Wilt u weten wat uw woning waard is? lees hier meer.

menu

Hogere boete bij ontbreken energielabel

Huiseigenaren zijn verplicht om bij de verkoop of verhuur van een woning een geldig energielabel te registreren. Als je dit niet doet, kan je een boete krijgen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Per 1 november vorig jaar is de boete fors verhoogd van €170 naar €435. Dit geldt voor particuliere verkopers. Als een bedrijf een woning verkoopt zonder definitief energielabel, dan is de boete €870.

Verkopers van woningen moeten op het moment van de verkoop en oplevering een geldig energielabel beschikbaar stellen aan de koper. Vanaf 1 januari 2021 moet hiervoor een energieadviseur ter plaatse de woning opnemen om de energieprestatieberekening te maken en het energielabel te registreren. Het verkrijgen van een vereenvoudigd energielabel, met beoordelen van bewijsmateriaal op afstand, is vanaf dit jaar niet meer mogelijk. Het oude boetebedrag was afgeleid van de kosten voor een vereenvoudigd label. Omdat het nieuwe energielabel duurder is, zijn de boetes naar boven bijgesteld voor voldoende afschrikwekkende werking.

Het afgelopen jaar heeft de ILT via registercontroles 1.090 boetes opgelegd aan personen of bedrijven die een woning zonder energielabel van de hand deden.

 

©2024 metCarien BV