Wilt u weten wat uw woning waard is? lees hier meer.

menu

Overbieden? Normaalste zaak geworden

Overbieden op een huis? Heel normaal geworden! Op de oververhitte huizenmarkt blijft het records regenen.

In het 2e kwartaal van 2021 steeg de gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning naar € 410.000. Ten opzichte van het 2e kwartaal van 2020 is dit een stijging van bijna 20%.

In het 1e kwartaal van 2021 werden ongeveer 2 van de 3 verkochte woningen boven de vraagprijs verkocht. Dit kwartaal is dat opgelopen en gaat inmiddels driekwart van de woningen boven de vraagprijs weg, waarbij het niveau van overbieden ook nog eens stijgt.

“Alle cijfers overtreffen eerdere uitkomsten”, aldus NVM-voorzitter Onno Hoes. “Dit is het resultaat van de economische oerwet van vraag en aanbod die ook op de huizenmarkt een zwaar stempel drukt. Het aanbod droogt nog steeds verder op en kopers doen er werkelijk alles aan om een woning te kunnen bemachtigen. Op de woningmarkt is het gekte alom en zolang de politieke agenda niet aansluit op de realiteit blijft de markt zo krap als hij nu is. De ‘fear of missing out’ is heel groot.”

We kunnen constateren dat Covid 19 zeker geen dip in de woningmarkt heeft veroorzaakt. Wellicht zijn mensen juist wonen veel meer gaan waarderen waardoor de druk op de woningmarkt verder is toegenomen. De krapte blijft voortduren. De financiële voorwaarden zijn gunstig voor starters door afschaffing van de overdrachtsbelasting. Maar door stijgende verkoopprijzen blijkt het ook voor hen lastig om een betaalbare woning te kopen.

De NVM lobbyt continue bij de overheid voor nieuwbouw.

Bron: NVM

©2024 metCarien BV