Wilt u weten wat uw woning waard is? lees hier meer.

menu

ABN Amro verwacht dat de huizenprijzen met 12,5 procent stijgen

De woningmarkt koelt voorlopig nog niet af, integendeel.

De lage rente, de krapte op de arbeidsmarkt en het beperkte aanbod van woningen stuwen de prijzen dit jaar verder door het dak. ABN Amro verwacht dit jaar dat huizen gemiddeld maar liefst 12,5% duurder worden en in 2023 5%.

Als voornaamste reden voor de forse stijging geeft de bank de lage hypotheekrente. Die zal weliswaar niet verder dalen, maar ook niet stijgen. “Dit betekent dat de huizenprijzen verder kunnen stijgen”, duidt Philip Bokeloh, econoom van het Economisch Bureau van de bank.

Door de lage rente is geld lenen goedkoop, wat ervoor zorgt dat de huizenprijzen stijgen. Er zijn immers meer mensen die op jacht gaan naar een huis. Het prijsopdrijvende effect hiervan zal dit jaar wel wat minder zijn, verwacht de bank, omdat de rente al enige tijd zo laag staat en dit dus ‘meer en meer in de huizenprijzen verwerkt zit’.

Krapte arbeidsmarkt

Er speelt nog iets anders dat voor hogere huizenprijzen zorgt: de krapte op de arbeidsmarkt. Het schreeuwende personeelstekort in steeds meer sectoren zorgt ervoor dat mensen die aan een nieuwe baan beginnen stevig kunnen onderhandelen over hun salaris. En meer loon betekent dat zij meer kunnen bieden op een huis, wat er weer voor zorgt dat de prijzen verder stijgen.

Als de lockdownmaatregelen weer worden opgeheven zal het daarop volgende economische herstel de lonen nog verder opstuwen, verwacht Bokeloh.

Bron: ABN Amro

©2024 metCarien BV