Wilt u weten wat uw woning waard is? lees hier meer.

menu

Energielabel voor plaatsing op funda

De wetgeving voor het energielabel wordt aangescherpt.

Zoals u wellicht weet is per 1 januari 2021 het vaststellen van het energielabel voor woningen veranderd. Maar dat is niet het enige, er verandert nog iets belangrijks met betrekking tot het energielabel in advertenties.

Per 1 juli is het ook verplicht om een geldig energielabel te vermelden in advertenties voor de verkoop of verhuur van een woning.

Dit betekent dat als uw woning door de makelaar op Funda wordt gezet of op Facebook wordt geplaatst, er altijd een energielabel bij moet worden getoond. Doet u dit niet niet dan riskeert u een boete. Er moet dus eerst een energielabel zijn afgegeven, voordat de woning op Funda kan verschijnen. Bij verkoop zonder advertenties, bijvoorbeeld bij onderhandse verkoop, geldt deze verplichting niet.

Wat houdt dit concreet in?
De verplichting om het label te verkrijgen, komt eerder in het proces te liggen. Als een woningeigenaar het object op commerciële media onder de aandacht wil brengen (bijvoorbeeld op Facebook of Funda), dan dient het label al aanwezig te zijn. U kan dus niet meer wachten tot vlak voor het moment van overdracht bij de notaris om een (definitief) energielabel aan te vragen. Er is een aantal uitzonderingen, zoals bij monumenten.

Verkoper en verhuurder zijn verantwoordelijk
De verplichting om dit label te verstrekken en te (laten) publiceren ligt bij de verkoper of verhuurder. Bij het niet nakomen hiervan kan een boete worden opgelegd. De boete bedraagt nu nog 170 euro (voor woningeigenaren), maar zal waarschijnlijk per 1 juli a.s. worden verhoogd.

©2024 metCarien BV