Wilt u weten wat uw woning waard is? lees hier meer.

menu

Markt voor vrije sector huurwoningen onder druk

De druk op de vrije sector huurmarkt houdt aan.

De gemiddelde prijs voor een huurwoning in de vrije sector is in het derde kwartaal gegroeid met ruim tien procent ten opzichte van dezelfde periode in 2019. De kale huur per vierkante meter komt inmiddels uit op ruim 13 euro, vooral omdat er meer duurdere appartementen zijn verhuurd.

Dat blijkt uit kwartaalcijfers van de De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). In de afgelopen jaren stegen de prijzen per vierkante meter ook al gestaag.

Voor woonhuizen ligt de gemiddelde prijs per vierkante meter inmiddels op 10,06 euro (+8,3 procent), voor appartementen is dat 14,42 euro (+7,4 procent). Voor een huis in de vrije sector betaal je met deze tarieven gemiddeld een kale huur van 1.142 euro per maand.

Gestoffeerde woningen kosten overigens 17,34 per vierkante meter en gemeubileerde 17,34 euro. In deze categorie zijn de prijzen nauwelijks gestegen ten opzichte van vorig jaar, zegt de NVM.

Veel beweging
Volgens NVM-voorzitter Onno Hoes is er veel beweging op de huurmarkt. “Veel buitenlandse werknemers van grote internationale bedrijven zijn vanwege het coronavirus teruggekeerd naar hun thuisland”, zegt hij.

Maar er is alsnog veel vraag naar huurwoningen. “De aanhoudende druk op de huurmarkt zorgt er voor dat vrijgekomen huurwoningen opnieuw worden verhuurd”, aldus Hoes.

Terughoudend
Tijdens de eerste coronagolf waren mensen nog wat terughoudend, inmiddels blijven de aanvragen voor bezichtigingen binnenstromen, zeggen de belangenclubs.

Het aantal transacties van gestoffeerde woningen ligt 20 procent hoger dan vorig jaar. Volgens NVM zijn dat deels woningen die eerder via Airbnb werden aangeboden, maar nu op de vrije markt verhuurd worden.

Bron: NVM

©2024 metCarien BV