Wilt u weten wat uw woning waard is? lees hier meer.

menu

Prijsstijging koopwoningen vlakt af

Uit cijfers van de NVM en het Kadaster blijkt dat de prijsstijging van bestaande koopwoningen in alle provincies afneemt.

De woningmarkt wordt rustiger en ruimer: het groeiend woningaanbod en de gematigde prijsontwikkeling zorgen voor meer ruimte en keuze op de woningmarkt. Op jaarbasis is de gemiddelde prijsstijging 2%, aanmerkelijk minder dan de afgelopen jaren toen de prijs op jaarbasis met zo’n 20% steeg.

Toch kunnen we niet spreken van een normale woningmarkt. Daarvoor is het aanbod (zowel in aantal als soorten woningen), nog zeker niet toereikend. De invloed van de gestegen hypotheekrente, de torenhoge energiekosten en inflatie halen wel de gekte uit de markt.

De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning in het 3e kwartaal van dit jaar was € 425.000. Dit is een daling van 5,8% ten opzichte van het 2e kwartaal van 2022. Ondanks deze daling is nog steeds ruim 64% van alle verkochte woningen in het 3e kwartaal boven de vraagprijs verkocht.

 Andere cijfers uit het NVM-onderzoek (3e kwartaal 2022):

  • De gemiddelde transactieprijs van een tussenwoning is gedaald (-6,4%) naar € 376.000
  • De gemiddelde transactieprijs van een hoekwoning is gedaald (-6,4%) naar € 405.000
  • De gemiddelde transactieprijs van een vrijstaande woning is gedaald (-3,9%) naar € 637.000
  • Het woningaanbod is in het 3e kwartaal flink toegenomen met 22% naar ruim 30.000 woningen
  • Van de woningen werd 64% boven de vraagprijs verkocht. Een jaar geleden was dit 81%.

 
 Kopers moeten zich niet laten afschrikken

Klaas Knot van de Nederlandse Bank reageerde recentelijk in een interview met het ANP naar aanleiding van de dalende huizenprijzen. Wie binnenkort een huis wil kopen, moet zich niet laten afschrikken door de daling van de huizenprijzen, vindt hij.  Hij ziet de ontwikkelingen op de woningmarkt eerder als een “welkome afkoeling”. De dalende huizenprijzen is volgens hem vooral het gevolg van de oplopende hypotheekrente. Hierdoor wordt het voor mensen moeilijker om te lenen. Maar volgens Knot moeten we de woningmarkt niet puur financieel benaderen. “Je koopt een huis niet om erin te beleggen, maar om erin te wonen. Wie het gevoel heeft aan het kopen van een huis toe te zijn, zou die verhuisplannen volgens hem dus kunnen doorzetten. “ Maar misschien moet je dan alleen wat voorzichtiger bieden.”

Bron: NVM, Interview Klaas Knot

©2024 metCarien BV