Wilt u weten wat uw woning waard is? lees hier meer.

menu

WOZ-waarde: alles wat u moet weten

De jaarlijkse WOZ-beschikking valt ieder jaar bij u op de deurmat. Maar wat is precies WOZ? metCarien zocht het voor u uit.

Wat is de WOZ-waarde?
In 1994 is in Nederland de Wet Waardering Onroerende Zaken aangenomen (WOZ). De WOZ-waarde is de waarde die de gemeente toekent aan uw woning. In feite ingevoerd zodat de overheid diverse belastingen kan heffen. De WOZ-waarde wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld, waarbij de waardepeildatum altijd 1 januari is van het vorige jaar.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
Uitgangspunt voor de WOZ-waarde is de marktwaarde. De marktwaarde is het bedrag dat een woning zou opbrengen wanneer het op de waardepeildatum verkocht zou worden, oftewel de vrije verkoopwaarde van uw woning.

Welke belastingen betaalt u op grond van de WOZ-waarde?
De WOZ-waarde is belangrijk, omdat de WOZ-waarde de grondslag vormt voor een aantal belastingen die u als eigenaar betaalt. We zetten ze even voor u op een rijtje:

  • Onroerende zaakbelasting (OZB)
  • Waterschapsbelasting
  • Vermogensbelasting
  • Roerenderuimtebelasting
  • Inkomstenbelasting

WOZ-waardeloket
De WOZ-waarde is voor iedereen openbaar. Het WOZ-waardeloket biedt u de mogelijkheid om de waarde van uw eigen woning op te vragen maar ook van andere woningen. Via het WOZ-waardeloket ontvangt u direct de officiële waarden.

Bezwaar
Wanneer u het niet eens bent met de WOZ-waarde van uw woning, kunt u binnen 6 weken bezwaar maken na datum van de WOZ-beschikking.

U kunt ook zelf de WOZ-waarde controleren door via het WOZ-waardeloket de WOZ-waarde van andere woningen op te vragen. Ook kunt u bij de gemeente uw taxatierapport aanvragen. U kunt dan checken met welke andere woningen uw woning is vergeleken.

©2023 metCarien BV