Wilt u weten wat uw woning waard is? lees hier meer.

menu

Rookmelders in woningen verplicht vanaf 1 juli 2022

Rookmelders zorgen ervoor dat je gewaarschuwd wordt als er brand is ontstaan in de woning. Een veilig en fijn idee. Want hoe sneller je een brand ontdekt, hoe groter de kans dat je je huis veilig kunt verlaten. 

Volgens onderzoek van verzekeraar Interpolis heeft op dit moment slechts 76% van de Nederlands huishoudens een rookmelder in huis. Voor nieuwbouwwoningen bestaat de rookmelderverplichting al sinds 2003.

Zowel bij bestaande bouw als nieuwbouw geldt vanaf 1 juli 2022 de verplichting dat er op iedere verdieping van een woning (koop of huur) tenminste één rookmelder is. Daarnaast dienen er ook rookmelders te zijn in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt, zoals de overloop, hal en gang.

Aan het type rookmelder wordt geen wettelijke eisen gesteld, zolang deze maar voldoet aan de NEN kenmerken die genoemd worden in het Bouwbesluit.
Aangeraden wordt om rookmelders te gebruiken die een batterij hebben met een levensduur van 10 jaar.

Bovenstaande verplichting geldt voor de eigenaar van de woning. De verkoper van een woning is dus na 1 juli 2022 in beginsel gehouden om de woning met de vereiste rookmelders te leveren aan de nieuwe eigenaar. Doet hij dit niet, dan zou de discussie kunnen ontstaan of er sprake is van een gebrek in de zin van artikel 6.3 van de koopovereenkomst. Dit artikel rept over normaal gebruik van de woning. Dit houdt in dat de woning op een voldoende veilige manier kan worden bewoond. Aan de andere kant zal het ontbreken van de rookmelders bekend zijn bij de koper. Het laatste woord hierover is uiteraard aan de rechter.

Voor meer aanvullende informatie en tips over rookmelders: brandweer.nl

©2024 metCarien BV